maanantai 30. huhtikuuta 2007

Elämä on parasta huumetta ry / Elämä pelissä lehden kustannus oy - LEHDEN TILAAJIEN MAKSAMISTA RAHOISTA EI LANTTIAKAAN HUUMEIDEN VASTAISEEN TYÖHÖN

SELVITYSPYYNTÖ 31.1.2007


SISÄASIAINMINISTERIÖN ASE- JA ARPAJAISYKSIKKÖ,
Hallitusneuvos Jouni Laiho


Selvityspyyntö Elämä On Parasta Huumetta ry:n (y-tunnus:1551888-1) ja tämän kustannusyhtiö Elämä Pelissä Lehden Kustannus Oy:n (y-tunnus:1642623-3) myynti- ja markkinointitoimintaan, jossa on syytä epäillä tapahtuneen rahankeräysrikoksen tai törkeän petoksen.

Taustaa Elämä Pelissä Lehden Kustannus Oy on kustantanut, myynyt ja markkinoinut Elämä On Parasta Huumetta ry:n ELÄMÄ PELISSÄ -lehteä telemarkkinointina kotitalouksille ja yrityksille. Telemarkkinointi on tapahtunut siten, että myyjä soittaa yritykseen tai kotitalouteen kertoen, että kaupattavana olevan ”ELÄMÄ PELISSÄ” –lehden TUOTOT käytetään huumeiden vastaiseen työhön. Myyntitavan ja nimenomaan TUOTTO sanan käytön on minulle vahvistanut jälkikäteen Elämä Pelissä Lehden Kustannus Oy:n entinen myyntipäällikkö Johan Salin, joka toimi yhtiön myyntipäällikkönä vuoden 2004 loppupuolelle asti suorittaen myös itse myyntiä samoin argumentein. Myyntiargumentit oli toimittanut yhtiön johto käytössä olleeseen koulutuspakettiin.

Verkkosivuilla (http://www.eoph.fi/yhdistys/lehti/tilaa.htm) tuottojen käytöstä kerrotaan seuraavaa ”Lehden tuotot menevät kokonaisuudessaan huumeiden vastaiseen ennaltaehkäisevään työhön lasten ja nuorten parissa” Asiakas tilaa lehden siinä luulossa, että lehden tuotto luvatun mukaisesti käytetään huumeiden vastaiseen työhön. Myös ELÄMÄ PELISSÄ –lehden verkkotilauksessa (http://www.eoph.fi/yhdistys/lehti/tilaa.htm) asiakkaalle luvataan seuraavaa ”lehden tuotto käytetään sellaisenaan yhdistyksen ennaltaehkäisevän huumetyön tukemiseen.”

Asiakkaalle muodostuu yksiselitteisesti kuva, että lehden tuotto käytetään huumeiden vastaiseen työhön vaikka todellisuudessa tilaajien maksamista rahoista ei ole päätynyt varsinaiseen huumetyöhön yhtään vaan kaikki rahat ovat jääneet Elämä Pelissä lehden Kustannus Oy:lle eikä Elämä On Parasta Huumetta ry ole saanut näistä varoista sentin latiakaan. Tämän tiedon vahvistaa Elämä Pelissä Lehden Kustannus Oy:n uusi puheenjohtaja Kari Vuorinen Iltasanomat -lehdessä 4.8.2004. Kari Vuorinen on nykyään Elämä On Parasta Huumetta ry:n toiminnanjohtaja. ” Elämä Pelissä -Lehden Kustannusyhtiön puheenjohtajaksi kesäkuussa 2004 tullut Kari Vuorinen myöntää, ettei lehden tilaajien maksamista rahoista ole päätynyt varsinaiseen huumetyöhön lanttiakaan. - ”Mutta saimme kyllä hyvän lehden, hän toteaa.”

Elämä Pelissä Lehden Kustannus Oy:n edellinen puheenjohtaja Gustav Von Hertzen on eronnut yrityksen hallituksesta yhdessä kansanedustaja Arto Bryggaren kanssa vain vähän ennen kustannusyhtiön konkurssia ja epäselvyyksien tuloa julkisuuteen (v. 2004). Hänen tilallensa uusi mies Kari Vuorinen istutettiin hallitukseen, vaikka yhtiön pääomistajan sekä suurimman sijoittajan
Hertzenin tulisi kantaa osakeyhtiölain mukaan vastuu yhtiön varojen käytöstä sekä todennäköisin syin tapahtuneesta törkeästä petoksesta, joka on tapahtunut kun ELÄMÄ PELISSÄ –lehden tuottoja ei ole käytetty lainkaan huumeiden vastaiseen työhön. Tätä seikkaa tukee myös Äänekosken käräjäoikeuden tuomio asianumerolla R 03/767, jossa törkeän petoksen syyksi laskettiin myynnin suorittaminen asiakkaalle siten, että ilmoitettuun kohteeseen ei tilitetty lainkaan varoja. Perusteluina käräjäoikeus katsoo tuomion syyksi lukemiselle mm. seuraavaa ”rahaa kerättiin, vaikka leiritoiminnalle ei ollut edellytyksiä ja eikä saatuja rahoja käytetty enää millään muullakaan tavalla lahjoittajille ilmoitetulla tavalla.”

On selvää, että telemarkkinointina tehdyn varainhankinnan kulut ovat suuret ja asiakkaat varmasti tiedostavat tämän, mutta puhuttaessa lehden tuottojen käyttämisestä huumeiden vastaiseen työhön voidaan olettaa että markkinointikulujen jälkeen yhdistyksen tilille jäisi / tilitettäisiin lehden myyntihinnasta vähintään 4-10%. Jos lehden myyntihinnasta ei ole jäänyt mitään yhdistykselle ei markkinoinnissa ole mielestäni soveliasta käyttää lainkaan sanaa tuotto. Kyseessä on mielestäni lisäksi myös kohtuuton sopimus, mikäli yhdistyksen ja kustannusyhtiön välisessä sopimuksessa ei ole velvoitetta tulouttaa pientä osaa (muutamaa prosenttia) lehtimyynnin tuloista Elämä On Parasta Huumetta Ry:lle. Pyydän sisäasiainministeriötä ottamaan kantaa näihin asioihin.

Lähtökohtaisesti Elämä Pelissä Lehden Kustannus Oy:n tehtävänä on ollut hankkia kustantamansa Elämä Pelissä lehden kautta varoja Elämä On Parasta Huumetta Ry:lle.
Asian on varmistanut minulle kustannusyhtiön myynnistä vastaava myyntipäällikkö Johan Salin joka oli kouluttanut koko yrityksen myyntihenkilöstön kertomaan asiakkaille näin.

Elämä Pelissä Lehden Kustannus Oy:n viimeisimmät kaupparekisteristä saatavat tilinpäätöstiedot ja toimintakertomus herättävät kummastuksen. Elämä On Parasta Huumetta ry:n toiminnanjohtajana toiminut Arto Bryggare on samaan aikaan istunut myös Elämä Pelissä Lehden Kustannus oy:n hallituksessa. Arto Bryggare on jättänyt kokonaan allekirjoittamatta sekä tilinpäätöstiedot että toimintakertomuksen kyseiseltä vuodelta (v. 2002).



tutkinta Pyydän sisäasiainministeriötä tutkimaan onko Elämä Pelissä Lehden Kustannus Oy:n sekä Elämä On Parasta Huumetta ry:n hallituksen jäsenet syyllistyneet törkeään petokseen tai rahankeräysrikokseen luvatessaan ELÄMÄ PELISSÄ –lehden tuottojen käyttämisestä huumeiden vastaiseen työhön. Tilinpäätöstietojen mukaan Elämä Pelissä Lehden Kustannus Oy on vuonna 2002 tehnyt 878 681,36 euron arvonlisäverottoman liikevaihdon Arvonlisäverollisena summaan lisätään 22% arvonlisävero, jolloin kokonaisliikevaihto kyseisenä vuonna on ollut 1.071.991,26 euroa. Elämä On Parasta Huumetta ry:n Elämä Pelissä lehteä on myyty ainakin vuosina 2000-2004, jolloin kokonaisliikevaihto kyseisiltä vuosilta nousee useisiin miljooniin euroihin. Liikevaihtoa on pidettävä erittäin huomattavana ja liiketaloudellisesti merkittävänä.

Pyydän sisäasiainministeriötä selvittämään mihin Elämä Pelissä Lehden Kustannus Oy:n varat (useat miljoonat eurot) ovat todellisuudessa menneet ja miksi Elämä On Parasta Huumetta ry:lle ei ole tilitetty lainkaan varoja kustannusyhtiön lehtimyynnistä (liite 3). Mitä ajankohtaa ilmoitus koskee, vuosia 2000-2004?

Pyydän myös selvittämään onko yhdistyksen hallitus antanut kustannusyhtiön johdolle markkinointiohjeet kertoa lehtimyyntituottojen käytöstä kokonaisuudessaan huumeiden vastaiseen työhön. Ovatko Elämä On Parasta Huumetta ry:n hallituksen jäsenet, mukaan lukien Supon entinen päällikkö Seppo Tiitinen, olleet tietoisia menettelytavoista. Yhdistyksen verkkosivuilla (liite 2) on vuodesta 2003 ollut mediasivu, jossa yhdistys kertoo lehden kustantajana olevan Elämä Pelissä Lehden Kustannus Oy:n ja tuottojen käytettävän kokonaisuudessaan huumeiden vastaiseen ennaltaehkäisevään työhön. Samalla sivulla on myös vuoden 2004 ELÄMÄ PELISSÄ -lehtien ilmestymisajankohdat.

Pyydän sisäasiainministeriötä myös tarkistamaan Elämä Pelissä Lehden Kustannus Oy:n kirjanpidon vuosilta 2000-2004 ja tutkimaan onko yhtiön liiketoiminnassa tapahtunut väärinkäytöksiä koska lehden liikevaihto on ollut huomattava ainakin vuonna 2002. Aihetta epäilyille aiheuttaa myös edellä mainitut kaksoisroolit sekä pääomistajien vetäytyminen yhtiön hallinnasta vain vähän ennen konkurssia. Pyydän sisäasiainministeriötä myös selvittämään miksi Elämä Pelissä Lehden Kustannusyhtiö ei ole toimittanut tilinpäätöstietojaan kaupparekisteriin vuosilta 2003-2004. Osakeyhtiölain mukaan hallitus on velvollinen toimittamaan nämä puuttuvat tiedot kaupparekisteriin.

Pyydän myös selvittämään ajanjakson jolloin Elämä On Parasta Huumetta ry:n toiminnanjohtaja Arto Bryggare on istunut Elämä Pelissä Lehden Kustannus Oy:n hallituksessa ja miksi hän ei ole allekirjoittanut yhtiön tilinpäätöstä ja toimintakertomusta vuodelta 2002, jolloin hän on myös toiminut Elämä On Parasta Huumetta ry:n toiminnanjohtajana. Asian tutkiminen Bryggaren osalta on tärkeää jotta voidaan selvittää onko Bryggarella ollut Elämä On Parasta Huumetta ry:n toiminnanjohtajana sekä Elämä Pelissä Lehden Kustannus oy:n edustajana tieto siitä, että lehden tuottoja ei ole käytetty luvatun mukaisesti huumeiden vastaiseen työhön. Pyydän myös selvittämään kuinka paljon Arto Bryggaren omistama yhtiö Bryggare Consulting Oy on laskuttanut kustannusyhtiö Elämä Pelissä Lehden Kustannus Oy:ltä sekä Elämä On Parasta Huumetta ry:ltä varoja, jotka oli asiakkaalle luvattu käyttää huumeiden vastaiseen työhön. Onko Bryggare nostanut itselleen tämän lisäksi myös palkkaa yhtiöstä tai yhdistyksestä?

Lisäksi pyydän sisäasiainministeriötä mahdollisuuksiensa mukaan kuulemaan tämän tutkinnan yhteydessä Elämä Pelissä Lehden Kustannus Oy:n entistä myyntipäällikköjä ja puhelinmyyjiä sen seikan toteamiseksi mitä asiakkaalle luvattiin puhelimessa lehtimyyntituottojen käytöstä. Vuosikerran hinta on ollut 55 euroa sisältäen 4 numeroa lehteä. Lisäksi pyydän selvittämään mitä asiakkaille on luvattu asiakkaat lehden myynnistä saatujen varojen käyttötarkoituksista (sen lisäksi että lehden tuotto käytetään huumeiden vastaiseen ennaltaehkäisevään työhön). Tämän seikan selvittäminen on tärkeää, jotta voidaan tehdä arvio törkeästä petoksesta.

Koska epäilty rahankeräysrikos vanhenee pikaisesti. Pyydämme että tutkinta aloitetaan
kiireellisenä, jotta rikos ei vanhenisi.

Pyydän sisäasiainministeriön ase- ja arpajaisyksiköltä kuittausta tämän selvityspyynnön vastaanotosta sekä kirjallista vastausta niistä toimenpiteistä, joita jättämäni selvityspyyntö sisäasiainministeriölle on aiheuttanut. Toivoisin että vastauksesta kävisi ilmi, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja tuleeko sisäasiainministeriö käynnistämään asiasta esitutkinnan. Pyydän ministeriötä ottamaan huomioon Äänekosken käräjäoikeuden päätöksen R 03/767 tehtäessä arviota törkeästä petoksesta. Pyydän lähettämään kirjallisen vastauksen itselleni yllä mainittuun osoitteeseen.



Espoossa 2007-1-28





LIITTEET:

(1) "Lehden tuotto käytetään sellaisenaan yhdistyksenennaltaehkäisevän huumetyön tukemiseen."http://www.eoph.fi/yhdistys/lehti/tilaa.htm

(2) "Lehden tuotot menevät kokonaisuudessaan huumeiden vastaiseen ennalta ehkäisevään työhön lasten ja nuorten parissa. "
http://www.eoph.fi/yhdistys/lehti/media.htm

(3) "lehden tilaajien maksamista rahoista ole päätynyt varsinaiseenhuumetyöhön lanttiakaan."http://www.iltasanomat.fi/arkisto/uutinen.asp?folder=%2FUutiset%2FKotimaa&pvm=4%2E8%2E2004&id=824463
(4) Elämä On Parasta Huumetta ry:n hallitus vuodelta 2003

(5) "Elämä Pelissä Lehden Kustannus Oy:n (y-tunnus:1642623-3) tilinpäätöstiedot vuosilta 2001-2002.

























2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei ! Olipa mielenkiintoinen juttu. bryggare on kovasti aktivoitunut ja vieläpä ehdokkaana kunnallisvaaleissa. poliisit taitavat tahallaan jarruttaa asia esitutkintaa. oletko tehdyt asiasta kantelua oikeuskanslerille? T. Makke

Anonyymi kirjoitti...

Aikaa on jo kulut ja näkyi Arto Bryggare olevan myös EU ehdokkaana SDP:n listoilla vaan ei tullut valituksi.
Mikähän on jutun tilanne ny 8.6.2009?